ZANETI – STOŁY Z CHARAKTEREM

Zachwycają funkcjonalnością i pomagają sprytnie zagospodarować przestrzeń. Stoły rozkładane – bo o nich mowa – mają swoich zwolenników i przeciwników. Sprawdźmy, co warto wiedzieć zanim zdecydujemy się na zakup tego mebla.

Kluczowe zalety stołów rozkładanych

Rozkładany stół

Główną zaletą mebli z tej kategorii jest ich “elastyczność” – wymagana szczególnie w małej kuchni lub jadalni o niewielkich wymiarach. Łatwo wyobrazić sobie sytuację, w której stół jadalniany jest na co dzień używany przez dwie osoby. Niewielki, ale zgrabny blat – okrągły lub kwadratowy – pozwala na komfortowe spożywanie posiłku, a przy tym nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Gdy pojawia się konieczność goszczenia kolejnych dwóch lub czterech osób, wystarczy rozłożenie lub wysunięcie dostawek. Tu pojawia się oczywiste pytanie o to, jaki typ stolika wybrać, aby proces rozkładania blatu odbywał się możliwie szybko i komfortowo.

Czym różnią się podstawowe typy stołów rozkładanych?

Być może pamiętasz jeszcze z czasów dzieciństwa imprezy rodzinne u dziadków i konieczność szybkiego „poszerzenia” stołu? Okrągłe, rozkładane stoliki drewniane z czasów PRL-u posiadały specjalne podstawki pod blatem – ciężkie, toporne i wymagające użycia siły, ale idealnie „wpasowujące się” w kształt blatu. Jakie mechanizmy rozsuwania znajdziemy w nowoczesnych stołach rozkładanych?

  • dostawki – dodatkowe elementy poszerzające powierzchnię stołu, montowane na spodniej części głównego blatu; elementy przechowywane oddzielnie, montowane jednostronnie lub dwustronnie, 
  • wkładki – czyli najprostsza, tradycyjna metoda na poszerzenie blatu, często wykorzystywana przy stołach okrągłych; stół rozsuwamy pośrodku i umieszczamy w nim dwie, kwadratowe wkładki uzyskując tym samym kształt owalny,
  • blaty na szynach – stoły z zamontowanymi prowadnicami pozwalają na szybkie wysunięcie (symetryczne lub asymetryczne) dodatkowych elementów spod głównego blatu stołu; „nadliczbowy” blat może być też schowany w specjalnej szufladzie,
  • blaty z dodatkowymi nogami – czyli nieco bardziej skomplikowana wersja dostawek; do wysuniętego blatu możemy zamontować dodatkowe nogi, które ustabilizują konstrukcję stołu.

Wkładki umieszczone „luźno” pod blatem są charakterystyczne dla mebli tradycyjnych. Szyny spotyka się z kolei m.in. w stołach nowoczesnych i w rozkładanych, drewnianych stołach industrialnych.

Jaki mechanizm wybrać?

Szyny to wygodne rozwiązanie, gdy zależy nam na szybkości i łatwości poszerzenia głównego blatu. Ten mechanizm nie wymaga użycia siły a sam proces wydobycia dostawki jest zazwyczaj bardzo prosty. Wkładki schowane pod stołem to równie łatwa, ale nieco mniej komfortowa opcja. W tym wypadku musimy samodzielnie rozdzielić główny blat i wydobyć schowane pod nim dostawki. Jeśli mowa o dużym stole, przy rozkładaniu konieczną może być pomoc drugiej osoby. Największy wysiłek towarzyszy montowaniu dostawek z dodatkowymi nogami. Dodajmy jednak, że jest to rozwiązanie stosowane najczęściej przy stołach cateringowych lub weselnych.

Czy materiał wykonania stołu rozkładanego jest ważny?

Pozornie może się wydawać, że najłatwiejszy w obsłudze będzie stół rozkładany, wykonany z lekkich materiałów. Nic bardziej mylnego. Dostawki i wkładki – umieszczane zazwyczaj pod głównym blatem – to dodatkowe obciążenie stołu. Trwałe, solidne materiały są tu gwarancją zachowania stabilności konstrukcji. Stąd popularność użycia twardego drewna do tworzenia rozkładanych stolików w stylu rustykalnym. Stół dębowy rozkładany to idealny wybór, gdy szukamy mebla łączącego trwałość konstrukcji i możliwość dopasowania powierzchni blatu do naszych potrzeb.

Close Menu
×

Koszyk